Moderne kuhinje

Početna / Blog / Moderne kuhinje

Svaki čovek ima određeni ukus kada je u pitanju izbor hrane, odeće, automobila, pa i stila uređenja enterijera. Naravno, s godinama neke ideje prisvajamo, neke odbacujemo, a neke i dalje favorizujemo kao prvog dana. Svoj dom treba da uredite na takav način da se u njemu uvek osećate udobno i dobrodošlo. Opet, bez obzira da li ste pristalica jednog stila ili drugog, urednost i smislena organizacija nameštaja nikada neće izaći iz mode.

Neki stilovi uređenja su popriličo slični, dok su neki apsolutni kontrast jedni drugima. Sa malo mašte i posvećenosti bez problema bi se svakome izrodila ideja kako da iskombinuje i najrazličitije stilove i da ta soba izgleda kao da je uređena sa puno ukusa. Koliko god modna industrija napredovala iz godine u godinu, mnogi ljudi imaju mišljenje da neki stilovi, komadi nameštaja ili ukrasa, nikada neće prestati da budu moderni. Takva je situacija i sa ogledalima.

Ogledala, sama po sebi, izuzetno su jednostavna. Međutim, ponekad se čini da su potcenjena. Njihova struktura, u suštini, jeste jednostavna, ali efekat koji pružaju bilo kom prostoru je neprevaziđen. Ogledala su jedan od onih predmeta dekoracije koji su vanvremenski. Ona imaju jasnu funckiju – simetrično reflektovanje likova ili predmeta. Ogledala su u upotrebi još od antičkog doba (i mnogo ranije) i dan-danas služe nam za ogledanje i ulepšavanje prostora. Ogledala možete seći na različite načine, staviti u razne ramove i na taj način jednostavan ukras učiniti nesvakidašnjim.

S obzirom da ogledalo, kao i staklo u globalu, čine da prostor izgleda otmenije i modernije, dolazimo do zaključka da se ne treba zaustaviti na njegovoj primeni samo u okviru dnevne sobe. Stakleni zidovi, zastakljene terase, staklene tuš kabine po meri samo su neki od elemenata uređenja koji mogu biti od stakla. Međutim, istina je da, kada dođe do uređenja čitavog doma, postoje sobe koje se uvek najviše zapostave ili se prosto smatra da u njihov izgled ne treba ulagati mnogo. Jedna od tih prostorija jeste i kuhinja. 

U mnogim slučajevima kuhinju koristi samo jedan ili dva ukućana i zbog toga se njeno stanje automatski, podsvesno, zanemaruje. Iako u kuhinji „samo kuvate“ to je posao koji zahteva niz aktivnosti i mnogo prostora. Za kuhinju je uvek poželjno ostaviti dosta prostora, ali i kada to nije slučaj, dobrom organizacijom kuhinjskih elemenata, problem manje kvadrature se rešava. Kao što je već poznato, staklo, zahaljujući svom sastavu, čini prostor vizualno većim, svetlijim i svežijim. To je jedan od osnovih razloga zašto bi trebalo da ugradite u kuhinji staklenu oblogu. Staklene obloge po meri ugrađuju se na zid iznad kuhinjskih elemenata u zamenu za pločice. S obzirom da je reč o narudžbini po merama vaše kuhinje, staklena obloga će se idealno uklopiti na deo zida koji ste joj namenili. S obzirom da je staklena obloga iz jednog dela, ne postoje fugne u kojima bi buđ i razne prljavštine mogle da se sakriju. Staklo u kuhinji jednostavno se montira i to uglavnom iznad šporeta. Montira se iznad šporeta jer se masnoća i isparenja spremanja hrane onda lepe po staklu, a ne po zidu. Staklo se jednostavno održava sredstvom za čišćenje staklenih površina i zbog toga ga je mnogo lakše očuvati čistim. Stakla za kuhinje su rađena od kaljenog stakla debljine 6mm.

Možda i najzanimljivija karakteristika staklene obloge, zbog koje se mnogi odlučuju na uvođenje staklenih elemenata u kuhinju, jeste njena mogućnost da bude u boji, matirana ili gravirana po motivu. Takođe je moguće i uraditi dizajn na staklu pomoću štampanja slike ili lepljenjem folije na staklo. Štampa na staklu je novi vid dekoracije stakla i daleko je kvalitetniji od lepljenja folije na staklo. Na osnovu boje i izgleda vaše kuhinje izaberite dizajn štame koji bi se najviše uklopio. Naravno, uvek možete potražiti mišljenje stručnjaka ili dobiti ideju pomoću slika sa interneta. Pored štampanja slike na staklu, ono može biti i jednobojno. Na taj način dobijate na jednostavnosti ali opet na lepoti same prostorije. S obzirom da ne postoje fugne slika je prikazana u celosti po preciznim merama, bez prekida.

Pored kuvanja, način uređenja kuhinje treba da bude drugi pokazatelj vašeg ukusa. Pokažite svoja interesovanja kroz dekoraciju prostora i učinite da se vi i vaši ukućani osećate prijatno u svakom delu doma.