Zašto je staklo in?

Početna / Blog / Zašto je staklo in?

Staklo je neobičan materijal. Nudi gotovo beskrajan potencijal za transformisanje prostora kako u praktičnom tako i u estetskom smislu, a nedavni napredak tehnologije dodatno je proširio ove mogućnosti. Iako se zastakljivanje često može smatrati čisto praktičnim aspektom arhitekture i građevine, ono igra značajnu ulogu i u dizajnu enterijera.

Razumevanje prednosti stakla koje dizajneri promovišu i nude zahteva osnovno poznavanje prirode zastakljivanja u strukturnom dizajnu. Najbolji dizajneri rade sa arhitektonskim staklenim instalacijama i znaju kako da postignu sklad između stakla i ostalih materijala. Stako se idealno slaže sa prirodnim materijalima poput kamena, cigle i bilo koje vrste drveta.

Spona između enterijera i spoljnog sveta

Iako je dizajn enterijera usredsređen na unutrašnje okruženje prostora to ne znači da prilikom uređenja svog doma treba da osećate ograničenost usresredivši se samo na povezivanje estetike unutar doma. Jedna od velikih prednosti stakla u dizajnu enterijera jeste ta što dozira sliku spoljnog sveta pravo u vaše sobe. Staklene pregrade i vrata omogućavaju vam da spoljni svet privučete u objekat, bilo stambeni ili poslovni, kao vizualni podsticaj. Ideje za uređenje večito se crpe iz modernog, umetničkog ili arhitektonskog ugla, ali stvaran prizor vašeg okruženja upotpunjuje priču na jedinstven način. Staklenim elementima prizivate prirodu u svom punom sjaju.

Staklene pregrade u enterijeru

Jedan od staklenih elemenata u uređenju koji najviše unosi nečeg jedinstvenog i drugačijeg u enterijer, a ujedno i u eksterijer, jesu staklene pregrade. Staklene pregrade mogu da posluže poput zidova. Stakleni zidovi nekada su bili glomazni zbog potrebe za debelim potpornim okvirima, savremene tehnike zastakljivanja omogućile su stručnjacima pravljenje potpuno bezramnih staklenih ploča, gotovo bilo koje veličine. Stakleni zidovi prvenstveno stvaraju osećaj horizontalnog kontinuiteta i stvaraju iluziju da se unutrašnji prostor proteže izvan svojih stvarnih granica. 

Staklene pregrade, kao i većina staklenih elemenata, prave se od kaljenog stakla. Kaljeno staklo je vrsta sigurnosnog stakla koje se dobija kontrolisanim termičkim ili hemijskim tretmanima da bi se povećala njegova čvrstoća. Proces kaljenja stvara kompresiju i unutrašnju napetost. Takvi naponi uzrokuju da, kad se razbije, staklo se ne rasprsne na hiljadu oštrih komada, kao što je slučaj sa običnim staklom. Kaljeno staklo, zbog visokog stepena otpornosti na fizička oštećenja i visoke temperature, najčešće se koristi za izradu staklenih pregrada, vrata, tuš kabine, ogledala i sl. Kaljeno staklo je izuzetno zahvalno kada je u pitanju isticanje u dekoraciji. Ono vam ostavlja mogućnost izbora da li će vaš stakleni element biti providan, bojen, matiran ili graviran po posebnom motivu. Ovo vam daje širok spektar načina kako da učinite da vaš dom ili kancelarija izgledaju posebno, a da privatnost ujedno ostane netaknuta.

Staklene pregrade, tj. zidovi, mogu imati klizna vrata, sa šarkama ili sa podnim automatima koja će omogućiti besprekoran pristup terasi, trpezariji ili kancelariji. Ova vrata štede prostor, izgledaju otmeno i ispunjavaju sve sigurnosne i estetkse kriterijume. Poslovni prostor sa kancelarijama ograđenim staklenim pregradama i vratima umesto mnogobrojnih zidova odaju poseban utisak elegancije i profesionalnosti. Staklo je materijal koji kroz svoju strukturu propušta sunčevu svetlost i čini enterijer dodatno svetlijim i svežijim. Prirodno svetlo stvara prijatan ambijent u bilo kom objektu.

Terase i balkoni

Terase su jedan od omiljenih delova doma svakog ukućana. One predstavljaju idealan spoj toplote i sigurnosti doma sa okruženjem i prirodom. Pogled na park, šetalište, ulicu ili bilo šta u komšiluku drugačijeg je dojma kada je sa terase. Terasa vam omogućava da bolje sagledate svoj kraj, da uživate u suncu i blagom povetarcu, kao i u svežem vazduhu. Mnogi se odlučuju na zatvaranje terase zbog vremenskih neprilika ali i zato što time dobijaju na prostoru. Sa dobrom idejom i ulaganjem, ograđena terasa može da izgleda neprevaziđeno.

Lepota terase ogleda se u garnituri i okruglom stočiću za kafu. Ogleda se u saksijama punih šarenog cveća i visećih fenjera. Jastučići, podmetači za čaše i tenda daju lični pečat terasi. Mimo ovih dodataka, srž svake terase čini njena konstrukcija. Dezen podnih pločica, oblik terase kao i njena ograda čine osnovu celokupnog izgleda. Ukoliko želimo urbani, a ujedno i elegantni izgled, staklene ograde po meri su jedino pravo rešenje. Staklene ograde za terase takođe se najčešće prave od kaljenog stakla. To znači da i one mogu biti od providnog, bojenog, graviranog po motivu ili matiranog stakla. Osim toga, širok asortiman nosača i okova za ograde pruža još više načina kako da istaknete svoju terasu samo pomoću ograde. Svaka terasa obogaćuje dom za jedan kutak mira.

Iako je staklo vekovima u upotrebi, njegovo prisustvo u uređenju uvek će izgledati moderno. Ugostiteljski kafići staklenih zidova, izlozi radnji i staklene ograde u holu hotela uvek će se smatrati prefinjenim i vanvremenskim. Zahvaljujući svojoj strukturi, čvrstoći, lakom održavanju i mnogobrojoj primeni, staklo će uvek biti in.