Jednostavno, a elegantno

Početna / Blog / Jednostavno, a elegantno

Nekada je potrebno uložiti mnogo truda da bi se dobilo nešto jednostavnog izgleda i teksture. Većina garderobe, obuće, nameštaja, automobila i ukrasa izgleda sve složenije, komplikovanije. Danas svako može lako da uredi enterijer tako da izgleda veliko i bogato. Prava je hrabrost upustiti se u priču u suprotnom smeru i pokušati stvoriti nešto jednostavno, ali efektno.

Modernizam u enterijeru

Modernizam je stil uređenja čiji je značaj kulminirao u 20. veku. Njegov glavni predstavnik jeste jednostavnost. Nameštaj je uglavnom jednostavne teksture, napravljen od jednog ili samo par različitih materijala. Boje koje se mogu zateći u modernizmu su hladnog ili neutralnog tona. Zavese, tepisi, taburei i drugi delovi nameštaja mogu biti određenog dezena, s tim da taj dezen uglavnom predstavlja geometrijske elemente, na primer, linije, trouglove, krugove itd. Kaže se da je manje nekada u stvari više, pa to važi i za ovaj stil uređenja. 

Moderanizam uvek dolazi uz kombinaciju minimalizma. Ovaj stil uređenja ne podržava nagomilavanje suvišnih stvari, suvenira, ukrasa, dekoracija, delova nameštaja i sl. U modernizmu svaka soba sadrži ono što joj je potrebno i ni trunku više od toga. Naravno, dekoracija poput jastučića, svećnjaka, slika i saksija uvek je dobrodošla, ali u umernom broju i po dobrom rasporedu. Naravno, koji god stil uređenja da je u pitanju, enterijer nijednog stana, kuće ili ugostiteljskog objekta ne može da se zamisli bez ogledala. Bilo da je reč o manjem ili većem modelu, sa ramom ili bez, iz jednog dela ili nekoliko, ogledalo je neizostavan detalj svakog doma. Ogledalo rađeno po meri pruža vam izbor između ovih varijacija i još mnogih drugih. Iako je jednostavne teksture, efekat ogledala je neizmeran. 

Uticaj stakla i staklenih proizvoda na enterijer

Staklo je izbrušeni nekristalni tvrdi materijal napravljen u najvećem delu od silicijuma i baza sjedinjenih na visokoj temperaturi. Staklo je homogena amorfna (nekristalna), izotropna, čvrsta i krta materija u metastabilnom stanju nastala hlađenjem i zagrevanjem. Staklo je transparentno providno za vidljivo svetlo, ali postoji i neprovidno. Međutim, obično staklo ne propušta svetlo malih talasnih dužina jer sadrži primese.

Zahvaljujući svojoj strukturi, staklo prelama svetlo na takav način da prostor čini vizualno većim. Sa većom dozom sunčeve svetlosti svaki prostor će ispuniti osećaj svežine i toplote. Od stakla nastaju mnogi proizvodi koji se često i u velikoj količini koriste u enterijeru. Bilo da je to poslovni prostor, kuhinja ili bilo koji deo stambenog prostora, kaljeno staklo će se savršeno uklopiti. Previše zidova nekada učini da prostor izgleda previše zatvoreno, poput lavirinta. Staklene pregrade i vrata su odličan izbor za razdvajanje prostorija. Pre svega, staklene pregrade su apsolutno funkcionalne, lako se održavaju i veoma su elegantne. Razdvajaju sobe na isti način kao i zidovi, s tim da ostavljaju mogućnost izbora između različitih modela. Možete naručiti providne, bojene, matirane ili gravirane po motivu. Uz to, staklena vrata mogu biti klizna, sa šarkama ili sa podnim automatima. 

Zamislite poslovnu jedinicu koju čini mali milion kancelarija. Siguno bi lepši prizor bio ukoliko bi te kancelarije bile odvojene staklenim pregradama i vratima.

Staklo i eksterijer

Kada je u pitanju eksterijer doma, kafića ili čitave zgrade, terase su jedan od ključnih delova. Utisak koji se stekne kada se pogleda terasa često se prenese i na utisak o ostatku objekta. Pritom, svako od nas voli da provodi vreme na terasi jer je to prostor koji spaja naš dom sa spoljašnjim svetom. Staklene ograde za terase po meri najčešće se prave od kaljenog stakla i besprekorno se uklapaju u bilo kakvu terasu. Bez obzira na dimenzije, položaj ili oblik terase, staklene ograde će poboljšati njen izgled do zavidnog nivoa.

Primena staklenih ograda postaje sve zastupljenija. Mnogi ugostiteljski objekti odlučuju da svoje bašte ograde baš staklenim ogradama po meri. Ove ograde se takođe najčešće prave od kaljenog stakla, ali u nekim situacijama prave se od savijenog stakla. Mnoge bašte, balkoni i terase nisu oštrih ivica, već polukružnog oblika. Kako bi se ispratila ta kriva linija ogradom, neophodno je da ona bude od savijenog stakla. Ove ograde imaju male nosače i okove raznih modela što pruža mogućnost pravljenja unikatne ograde.

Sve zastupljeniji je i princip stavljanja staklenih ograda po meri uz stepenište umesto gelendera. Staklo je vanvremenski materijal i zahvaljujući svom efektu, uklapa se u sve stilove uređenja i sjajno se kombinuje i sa svim ostalim materijalima. Zbog toga je nemoguće zamilsliti njegovo odsustvo u uređenju.