Održavanje stakla u kuhinji

Početna / Blog / Održavanje stakla u kuhinji

Kada je u pitanju uređenje enterijera, na svakih nekoliko godina pojavljuju se nove tendencije, stilovi se menjaju, proglašavaju se boje koje su u trendu. Nije jednostavno ostati dosledan sopstvenom ukusu, a ipak i ispratiti ponešto od novih trendova. Za dnevni boravak, spavaću sobu itd. najjednostavnije je unositi promene pomoću detalja, uz par ključnih komada nameštaja. Međutim, kada se radi o kuhinji, stvari nisu tako jednostavne. Kuhinja je danas često u modernim enterijerima povezana sa ostatkom prostora pomoću Open Space koncepta, neretko predstavlja mesto okupljanja porodice, pa je neophodno da ispuni visoke kriterijume u pogledu funkcionalnosti, praktičnosti, ali i estetike.

Staklo u kuhinji kao novi trend

Jedan od najnovijih trendova u uređenju doma, kada su u pitanju kuhinje, jeste upotreba kaljenog stakla. Međutim, ovde se ne radi o prostom praćenju trendova, već o rešenju koje ima nebrojene prednosti i u estetskom i u praktičnom smislu. Staklo u kuhinji i više je nego adekvatna zamena za tradicionalno upotrebljavane pločice. Postavlja se jednostavno, nakon montaže cele kuhinje. Staklo se izrađuje po preciznim merama prostora između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata, a debljine je najčešće 6 mm.

Održavanje stakla

Jedna od glavnih prednosti stakla u kuhinji jeste njegovo lako i jednostavno održavanje. Pre svega, radi se o vrlo otpornom materijalu koji može podneti grebanje, udarce, ali i dejstvo vatre, pa možete biti sigurni da ste izabrali pravu stvar. Takođe, stakla za kuhinju su pravi izbor i ukoliko ste se umorili od besomučnog ribanja keramičkih pločica koje za rezultat nikada ne daje sasvim zadovoljavajući efekat. Kada se radi o ovoj vrsti stakla, održavanje se svodi na upotrebu pamučne krpe i sredstva za čišćenje stakla, koje može biti na prirodnoj bazi (npr. mešavina sirća i vode) ili neko od mnogobrojnih industrijskih sredstava koja se mogu naći na tržištu. Dolazi u obzir i jednostavni sprej za stakla. Svakako, najveća prednost stakla u kuhinji u odnosu na pločice jeste to što nema fuga i vidljivih spojeva, pa tako nema ni prostora za upornu prljavštinu koja se zavlači na teško dostupna mesta. Takođe, kod ovakvih stakala nema govora ni o buđi, pa sve to zajedno doprinosi zaista jednostavnom održavanju.

Estetika

Estetski momenat kod stakla za kuhinju takođe nije zanemarljiv. Ovo je rešenje koje pruža pregršt ideja kada je u pitanju izbor boja, ali i podiže dizajn enterijera u kuhinji na jedan potpuno novi nivo zahvaljujući mogućnosti upotrebe npr. tapeta iza stakla ili grafika na zidu, čime se dobijaju specifična enterijerska rešenja. Staklo može biti izrađeno sa najrazličitijim šarama ili geometrijskim oblicima, pa čak i slikama. Takođe, staklo u kuhinji ne samo da fantastično izgleda, već će i njegova sjajna površina prostoriju učiniti vizelno većom. Definitivno nećete pogrešiti ako se odlučite za ovu vrstu materijala u svojoj kuhinji.