Staklene vaze

Početna / Blog / Staklene vaze

Istorijat vaze kao ukrasnog predmeta je dug i šarolik. Posuda ili vaza jeste predmet sa otvorenim gornjim delom. Oblik i dimenzije ne prestaju da se menjaju, a namena je višestruka. Tako imamo staklne vaze, keramičke ili drvene, a mogu se praviti i vaze od plastike. 

Tri glavna dela vaza

Vaza se sastoji iz nekoliko delova. Donji deo je stabilan, ravno dno koje drži celu posudu i pruža osnovu. Drugi deo je taj koji se razlikuje i on može biti u obliku valjka, kugle koji se pri sužava. Gornji deo kao što smo već pomenuli je otvoren. 

Posude su se u početku koristile za odlaganje hrane, da bi vremenom promenile svoju ulogu. Danas su uglavnom to ukrasni predmeti kojim se upotpunjuje enterijer.

Vaze - antikviteti

Ukoliko pročešljamo istoriju dolazimo do toga da je među najstarijim i retkim vazama jesu ming vaze. Spadaju u antikvitete i datiraju još iz perioda kineske kraljevske dinastije. Bela, plava i crveno braon boja – nijanse su u kojima su se pravile ove vaze. 

Grčka koja je bila centar umetnosti može se pohvaliti edicijom keramičkih vaza. Bili su to u početku glomazni veliki ukrasni predmeti koji su se izdvajali pre svega ti dezenom. Sve do 8. veka pre nove ere, na vazama su se iscrtavao lik nekog božanstva. Setimo se da je to bila polibožačka država. Zemljani tonovi su dominirali. Vaze su bile u glavnoj prostoriji doma jer je bila i simbol pripadnosti višem staležu.

Od drvenih do keramičkih vaza

Vremenom se to menjalo. Tehnologija ali i materijali od koga su se pravile vaze menjali su kroz vreme. Tako se krenulo sa proizvodnjom drvenih vaza, vaza od pruća, plastike i naravno keramike. Namena vaza doživela je transformacije takođe. Danas je prva asocijacija na vaze cveće. Vaze se uglavnom nalaze u dnevnoj prostoriji ili kuhinji, dodajući posebnu notu enterijeru. 

Staklene veze

Kada je reč o savremenim modelima novina su staklene vaze. Staklo kao materijal ističe se elegancijom ali i čvrstinom. Pored izrade prozora staklo se koristi i za izradu vrata ali i sitnih predmeta poput vaza. 

Staklne vaze simbol su luksuza i stila. Uglavnom se vezuju za minimalistički stil gde vlada kombinacija crno-bela. Dobra strana je da propuštaju svetlost, ali da se pored minimalizma uklapaju i sa ostalim pravcima. 

Pored stambenih prostorija sve više se koriste i u poslovnim prostorijama, upravo zbog te elegancije koju unose sa sobom. 

Ukoliko razmišljate o nekoj promeni u svom enterijeru razmislite o staklenim vazama. Odličan detalj koji će upotpuniti vaš enterijer.