Tehnika vitraž na staklu

Početna / Blog / Tehnika vitraž na staklu

Dosadilo vam je da stalno gledate jednostavna stakla na ulaznim vratima kuće ili neka od pregradnih vrata koja vam se uopšte ne dopadaju. Jer može da se vidi sve unutra, a vi želite privatnost. 

Vitraž je tehnika u kojoj se obojeni komadi stakla slažu i dobijamo željeni oblik. Veoma lepo izgleda i može biti veoma skupocen. Postoje i ekonomičnije varijante. Rasprostranjeno je više vrsta vitraža pod nazivima klasični vitraž, tifani vitraž kao i lažni vitraž koji je spada u imitaciju. Vitraž je prava umetnost. Kako nastaje klasičan vitraž, već smo objasnili. Tifani vitraž se može izrađivati od mnogo manjih komada stakla i ima mnogo manje fuge. Ovo je najnoviji postupak u vitraž tehnici, a star je oko sto godina. Razlika je i u tome što se ovom tehnikom mogu praviti i stvari koje nisu u ravni. 

Najlepša stakla za prozore blagih ili jarkih boja posedovale su crke, tako je ova tehnika i prvi put primećena. Danas je vitraž na prozorima sofisticirana stvar koja se obično bira za velike prostorije poslovnih prostora. Mada postoje i ljubitelji koji će se odlučiti da ovakav prelepi rad od stakla priušte i za svoju kuću.