Kako je otkriveno i za šta je korišćeno staklo

Početna / Blog / Kako je otkriveno i za šta je korišćeno staklo

Postoje različite tvrdnje o tome kada je staklo otkriveno, ali se svako od njih slaže da je nastalo pre nove ere. Neki tvrde da je to bilo 3.000 godina pre rođenja Isusa Hrista a neki čak i pre 5.000 godina. Ono što nije sigurno ali se naznačava se kao jedan od podataka jeste to da je staklo nastalo u Egiptu, a zatim preko Grčke stiglo u Rim i tako dalje nastavilo svoj put. 

Prema istoriji tvrdi se da su Rimljani tek 100 godina pre Hrista počeli da koriste staklo za prozore. Pre toga od stakla su pravili razno posuđe i različite predmete i ukrase od stakla. Jer nije postojala tehnoogija koja bi omogućila da se napravi nešto teže i zahtevnije. Staklo je materijal koji se može pronaći u prirodi i nastaje vulkanskim aktivnostima. Ono se pravi od baza  i silicijuma koji se spajaju na veoma visokim temperaturama. 

Danas je ono svakodnevno korišćeno i gotovo da ne možemo zamisliti kako bi sve izgledalo bez stakla. Koristi se u građevinstu, prehrambenoj i elektroničkoj industriji. Izrada stakla je danas u modernoj industriji napredovala jer postoje veoma kvalitetni tehnološki uslovi za izradu istih. Mogu se izraditi u raznim oblicima, kao i različite tvrdoće i čvrstine.