Dekupaž tehnika na staklu

Početna / Blog / Dekupaž tehnika na staklu

Ulepšajte staklo na vratima ili na nekom drugom mestu koje vi odredite. To recimo može biti i kuhinja kod koje vam je dosadio izgled ili bilo koji deo vašeg stana koji ima stakleni deo. Dekupaž je tehnika koja je veoma jednostavna i ne zahteva puno vremena za izradu. A stan može na veoma lep način dobiti novi dašak vetra i osveženja. 

Toliko jednostavna tehnika da neki kažu da se svodi na seckanje salveta i na lepljenje istog. Mi smatramo da nije baš tako, ali najbliže objašnjenje i jeste zapravo baš to. 

Govori se da se dekupaž koristio još u 12. veku ali se naravno nije tako nazivao. Svoj naziv dobio je tek u 20. veku. Ova tehnika se najpre usvojila u Kini gde se koristi za ulepšavanje raznih predmeta, prozora i svetiljki. 

Za izrađivanje dekupaž tehnike, najpre je potrebno da lepo očistite staklo koje želite da ulepšate. Zatim da ga premažete belom akrilnom bojiom, tek onda je potrebno da izaberete motive sa salveta ili iz časopisa koje želite da zalepite. Ako ste se odlučili za salvetu potrebo je da skinete samo prvi sloj. Nakon izabranih motiva koje ste isekli, trebalo bi da  premažete lepkom staklom i zalepite motiv. Nakon toga istiskujete vazduh i sunđerom kupite višak lepka.